Jak działa restauracja z menu degustacyjnym?
Czym jest menu degustacyjne? Najogólniej rzecz ujmując, jest to specjalnie przygotowany przez szefa kuchni zestaw dań, podawanych w mniejszych niż zwykle porcjach. Niech Cię to jednak nie zwiedzie! Dzięki menu degustacyjnemu zyskujesz możliwość spróbowania większej liczby potraw – poczujesz się więc jak po zjedzeniu obfitej kolacji z deserem i na pewno nie będziesz głodny.
Kolacja w restauracji z menu degustacyjnym to rozwiązanie, które doceniają zarówno Goście, jak i szefowie kuchni. Goście szybko są w stanie ocenić kunszt oraz poziom artyzmu szefa kuchni wybranej restauracji. „Test” jego umiejętności, w postaci skorzystania ze specjalnie przygotowanego menu, zwykle jest dla nich nie tylko przyjemnym doznaniem. Ich obserwacje i przemyślenia na temat jakości zaserwowanych dań pomagają podjąć decyzję o tym, czy zechcą w przyszłości w danym miejscu zorganizować prywatne przyjęcie, służbowe spotkanie albo wystawny firmowy bankiet. Szefowie kuchni cenią sobie z kolei możliwość podjęcia takiego wyzwania i pokazania gościom swoich wyjątkowych umiejętności. Nasz szef kuchni nie jest w tej kwestii wyjątkiem!
Regionalne smaki Podkarpacia w najlepszej odsłonie
Menu degustacyjne w hotelu Arłamów zaskoczy Cię różnorodnością i jakością potraw. Proponowane przez naszego szefa kuchni dania to połączenie nowoczesności z tradycją oraz wyjątkowymi, regionalnymi smakami Podkarpacia. Dzięki temu kolacja w restauracji naszego hotelu to przede wszystkim doskonale przyrządzone mięsa, w tym dziczyzna, oraz ryby – od wieków stanowiące o jakości lokalnej kuchni. Wszystko to zostało doprawione ziołami uprawianymi na terenie naszego hotelu oraz uzupełnione skarbami zebranymi w pobliskich lasach.
Menu degustacyjne w hotelu Arłamów jest dostępne w 2 wariantach cenowych – obydwa liczą aż 7 wyjątkowych dań. W ramach tej niezwykłej uczty spróbujesz m.in. unikalnego pasztetu z gęsich i kaczych wątróbek (pâté de foie gras) podanego w towarzystwie chałki i konfitury z białej cebuli. Następnie zyskasz możliwość degustacji dania, które w całości kojarzy się z lokalnymi podkarpackimi smakami w najlepszym wydaniu. W ten właśnie sposób (choć niedoskonale) można opisać bulion z dzikiego ptactwa podany z kołdunami z mięsem oraz warzywami. Regionalne smaki to również dziczyzna (nasz szef kuchni stawia w tym zakresie na comber z sarny z kurkami) oraz ryby (podamy Ci więc troć z wędzonym boczkiem i specjalnie przygotowanymi warzywami).
Jako deser zaplanowaliśmy fuzję regionalnych i światowych smaków. Sorbet z owoców leśnych połączyliśmy z granitą z wyjątkowego likieru z gorzkich pomarańczy (cointreau), a pavê czekoladowe – z lodami z bzianki (delikatnej, bieszczadzkiej nalewki z kwiatów bzu).
Romantyczny weekend? Tylko z kolacją we dwoje!
Kolacja w restauracji z menu degustacyjnym to świetny pomysł na wieczór tylko we dwoje. Szczególnie polecamy Ci tę opcję, jeśli planujesz zaskoczyć ukochaną osobę i zaprosić ją na niezapomniane walentynki w górach. Po relaksujących chwilach spędzonych w naszym SPA, wspólnych szaleństwach na stoku albo emocjonującej zabawie na strzelnicy, spędźcie wyjątkowo romantyczny wieczór.
Zadbamy zarówno o Wasze podniebienia, jak i intymny, przytulny klimat, który sprzyja rozwojowi Waszej relacji. Podczas degustacji kolejnych doskonałych dań będziecie bez przeszkód snuli plany na przyszłość, wspominali wspólne chwile albo po prostu rozkoszowali się tym, co właśnie przeżywacie. Wierzymy, że dzięki temu Wasze walentynki w górach będą dokładnie takie, jak to sobie wymarzyliście.
Restauracja fine dine – uczta dla wszystkich zmysłów!
Czy wiesz, że kiedy decydujesz się na skorzystanie z menu degustacyjnego w naszej restauracji, otrzymujesz znacznie więcej niż tylko pyszny posiłek złożony ze starannie dobranych dań? Staramy się, aby restaurację hotelu Arłamów można było określi mianem fine dine, a więc miejsca, które dostarczy Ci o wiele więcej niż smaczną kolację.
Nasz szef kuchni zadba przede wszystkim o to, aby potrawy zostały przygotowane jedynie ze świeżych składników najlepszej jakości. Połączenie smaków oraz kolejność serwowania potraw zostały tak dobrane, by w niezwykły sposób zapoznać Cię z naszą tradycją i historią. Smak dań doskonale współgra z historycznym wnętrzem naszej restauracji. Pozwoli Ci to choć na chwilę przenieść się w czasie i docenić najważniejsze aspekty podkarpackiej kuchni. Dla nas jest to prostota regionalnych składników, które odpowiednio połączone stają się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia! A to przepis na udane spotkanie – niezależnie od tego, czy z menu degustacyjnego w naszej restauracji korzystasz na romantycznej kolacji we dwoje, czy też podczas biznesowego spotkania.
Menu degustacyjne już od lat doceniają miłośnicy turystyki kulinarnej. Jeśli do tej pory nie należałeś do nich, być może pora spróbować! Zacznij od wyjątkowej kolacji w niezwykłym miejscu – zapraszamy do restauracji hotelu Arłamów!