W dniach 9-10 czerwca ( piątek, sobota) w godzinach 13:00- 18:00 w Karczmie na Stoku odbędzie się „Manufaktura pierogów”. Warsztaty przygotowywania pierogów połączone będą z degustacją.
W trakcie „Manufaktury Pierogów” dowiecie się, jak przygotować wyjątkowe, regionalne pierogi. Idealne ciasto połączymy z pysznym, a jednocześnie zaskakującym w smaku nadzieniem.
W programie warsztatów proponujemy 5 rodzajów pierogów:
• PIEROGI WEGETARIAŃSKIE Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ ,WARZYWAMI I TYMIANKIEM
Potrawa mączna z kawałków cienko rozwałkowanego ciasta, ze słonym farszem z czerwonej soczewicy, uformowane na kształt półkola. Polecana osobom na diecie wegańskiej.
• PIEROGI Z KRUPNIOKIEM I CYNAMONEM, OKRASZANE PRAŻONĄ CEBULĄ
Potrawa popularna w regionie, przygotowana z popularnego krupnioka. Zdrowe ze względu na obecność podrobów, które zawierają znaczne ilości witamin oraz składników mineralnych.
• PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I PIECZONYMI BURAKAMI
Danie przygotowane z pstrąga poławianego w arłamowskich stawach. Nietuzinkowe połączenie z pieczonym burakiem może zaskoczyć najbardziej wybrednych smakoszy tradycyjnych pierogów.
• PIEROGI Z WĘDZONYM TWAROGIEM, ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
Pierogi w wersji wegetariańskiej dla osób chcących zastąpić mięso na zdrowsze zamienniki. Przepis regionalny z okolic Przemyśla, znany u każdej gospodyni z okolic Arłamowa.
• PIEROGI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Coś dla najmłodszych i nie tylko. Owocowy farsz mogący być jednocześnie daniem głównym jak i deserem.
Koszt warsztatów wraz z degustacją to 59 PLN od osoby. Obowiązują zapisy.
Ilość miejsc ograniczona.
Manufaktura pierogów w Arłamowie:
Data: 09-10.06.2023 r.
Miejsce: Karczma na Stoku (kompleks Hotelu Arłamów****)
Program: Warsztaty połączone z degustacją w godz. 13:00-18:00
Zapisy i kontakt: Recepcja Hotelu Arłamów****, tel. +48 13 443 10 00